Arbocatalogus 0: Procesbeschrijving
Hieronder vind je een beschrijving van het proces van het tot stand komen en de actualisatie van arbocatalogi binnen de sector waterschappen (laatst gewijzigd maart 2022).
1. Opdrachtverlening
A&O fonds Waterschappen coördineert de ontwikkeling en het beheer van de arbocatalogi in de sector waterschappen. Dit in opdracht van sociale partners zoals verenigd in het bestuur van het A&O fonds. Het A&O fonds adviseert het bestuur op basis van kwantitatieve gegevens en signalen uit de sector over de arborisico's waarvoor ontwikkeling van een arbocatalogus wenselijk is. Het bestuur van het A&O fonds besluit uiteindelijk over opdrachtverlening aan het A&O fonds voor de ontwikkeling van een nieuwe arbocatalogus.
2. Formatie werkgroep
Na opdrachtverlening door het bestuur, formeert het A&O fonds een werkgroep. Deze werkgroep bestaat enerzijds uit één of meerdere externe deskundigen op het gebied van het betreffende arborisico. Zij coördineren ook het proces voor het tot stand komen van de nieuwe arbocatalogus en de begeleiding van de werkgroep. Daarnaast doet het A&O fonds een oproep in de sector aan professionals met kennis rond het betreffende arborisico om zitting te nemen in de werkgroep (arboprofesionals, veiligheidskundigen, HR-professionals, OR-leden etc.).
3. Ontwikkelen concept versie arbocatalogus
Op basis van het format zoals gebruikt bij eerdere arbocatalogi in de sector, gaat de werkgroep aan de slag met het ontwikkelen van een eerste concept versie. Hiervoor zijn gemiddeld vier tot vijf werkgroepbijeenkomsten noodzakelijke verspreid over zes tot negen maanden. Na afronding van deze concept versie, wordt deze eerst getoetst door een externe deskundige die niet heeft deelgenomen aan de werkgroep en vervolgens openbaar gesteld voor de sector met het verzoek om aanvullingen te leveren. Deze aanvullingen verwerkt de werkgroep in de concept versie. Vervolgens legt het A&O fonds deze concept versie voor aan sociale partners met het verzoek om schriftelijk akkoord te geven op de inhoud van de ontwikkelde arbocatalogus.
4. Toetsing door Nederlandse Arbeidsinspectie
Het A&O fonds dient de concept versie tezamen met het schriftelijk akkoord van sociale partners in bij de Nederlandse Arbeidsinspectie voor toetsing. Toetsing neemt doorgaans rond de drie maanden in beslag. Bij een negatieve toetsing verwerkt de werkgroep het commentaar van de Nederlandse Arbeidsinspectie en wordt de aangepaste concept versie opnieuw ingediend voor toetsing. Na een positieve toetsing maakt de Nederlandse Arbeidsinspectie hiervan melding in de Staatscourant. Hiermee is de arbocatalogus van kracht op alle organisaties, en hun werknemers, die lid zijn van de Vereniging werken voor waterschappen en hiermee onder de werkingssfeer van de cao Werken voor waterschappen vallen. Het A&O fonds publiceert de arbocatalogus vervolgens op zijn website en maakt hiervan melding in de sector. De Nederlandse Arbeidsinspectie gebruikt vanaf dat moment de arbocatalogus als referentiekader bij haar inspecties bij organisaties in de sector waterschappen.
5. Periodieke actualisering arbocatalogi
Door de overheid is bepaald dat een arbocatalogus maximaal zes jaar geldig is. Voor het verstrijken van de zes jaar dient een arbocatalogus te worden geactualiseerd op basis van de laatste stand der techniek en praktijkervaringen en opnieuw voor toetsing aangeboden te worden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Het A&O fonds draagt zorg voor tijdige actualisering en richt hiervoor ook werkgroepen op. Deze hanteren dezelfde werkwijze als bij de ontwikkeling van een nieuwe arbocatalogus.
Disclaimer
Aan de inhoud van de arbocatalogi sector waterschappen is de grootst mogelijke zorg besteed. Het is evenwel niet geheel uitgesloten dat de informatie in de arbocatalogi onjuistheden of onvolkomenheden bevat. A&O fonds Waterschappen kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor enige schade direct of indirect voortvloeiende uit het gebruik van onjuiste of onvolkomen informatie in de arbocatalogi. Aan de informatie uit de arbocatalogi kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
De arbocatalogi sector waterschappen zijn getoetst door de Arbeidsinspectie. Dit betekent dat in algemene zin de in deze arbocatalogi genoemde arbonormen en oplossingen voor arborisico’s voldoen aan de wettelijke vereisten en aan de stand der techniek op het moment waarop de arbocatalogus is getoetst. Organisaties die van deze arbocatalogus gebruik maken, blijven volledig zelf verantwoordelijk voor het eigen arbobeleid (op basis van de eigen RI&E en het op te stellen plan van aanpak) en voor de keuze van de toe te passen oplossingen.
Meer informatie over arbocatlogi
Voor meer informatie over wetgeving en proces rond arbocatalogi, bezoek het Arboportaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.