Diversiteit en inclusie

De sector waterschappen streeft naar divers en inclusief werkgeverschap. Met het programma 'Verschil mag er zijn!' ondersteunt A&O fonds Waterschappen organisaties hierbij.

Organisaties in de sector waterschappen streven ernaar om diverse én inclusieve werkgevers te zijn. Dit gaat niet vanzelf. Daarvoor is het aantrekken van divers talent nodig. Maar ook aandacht voor verbinding, kansen bieden en optimaal gebruik maken van de verschillende talenten die medewerkers meebrengen.

Divers worden en zijn kan dan ook alleen als een organisatiecultuur inclusief is. een cultuur waarin medewerkers zichzelf kunnen zijn en zich vrij voelen om hun talenten optimaal in te zetten, ongeacht hun achtergrond, persoonskenmerken of overtuigingen. Op die manier draagt diversiteit en inclusie bij aan werkgeluk, innovatie, productiviteit, efficiency, creativiteit en aantrekkelijk werkgeverschap.

Doel van het project diversiteit en inclusie is het vergroten en versterken van diversiteit en inclusie in de sector. In 2024 startte dit project met het event ‘Verschil mag er zijn’.

Diversiteit en inclusie zijn niet hetzelfde

Een diverse werkomgeving is nog geen inclusieve werkomgeving. De twee begrippen hebben wel een wisselwerking op elkaar.

  • Diversiteit gaat over de samenstelling van het personeelsbestand. Dat gaat verder dan alleen de zichtbare kenmerken van een persoon, zoals gender, leeftijd, etniciteit en religie. Het omvat ook verschillende ervaringen, perspectieven en denk- en leefwijzen die medewerkers met zich meebrengen.
  • Inclusie gaat over het creëren van een werkomgeving waarin alle medewerkers zich welkom, gewaardeerd, gerespecteerd, gehoord en veilig voelen. Er is geen enkele ruimte voor discriminatie, intimidatie of uitsluiting.

Programma 'Verschil mag er zijn!'

Met het programma 'Verschil mag er zijn!' ondersteunt A&O fonds Waterschappen organisaties op de volgende wijze bij het thema diversiteit en inclusie:

  • Creëren van bewustwording en agendering van diversiteit en inclusie
  • Adviseren en ondersteunen bij de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van beleid om diversiteit en inclusie te bevorderen
  • Inspireren, motiveren en ondersteunen om een diverse en inclusieve werkcultuur te creëren
  • Aanreiken van praktische handvatten en tools om diversiteit en inclusie te verankeren

We ondersteunen op twee manieren

  • Online en live bijeenkomsten
  • Incompany workshop 'Verschil maken'
  • Handreiking psychologische veiligheid

Platform diversiteit en inclusie

A&O fonds Waterschappen faciliteert een platform op dit thema voor HR-professionals, OR-leden, leidinggevenden en (secretaris) directeuren, kortom voor iedereen die invloed heeft in het positief bevorderen van diversiteit en inclusie. Doel van het platform is kennisuitwisseling en samenwerking op het thema, om mét en van elkaar te leren. Sluit je aan bij ons platform, waarmee we je inspireren met verschillende aanpakken om diversiteit en inclusie in jouw organisatie écht mogelijk te maken.

Gedurende het jaar vinden zowel online als fysieke bijeenkomsten plaats voor de leden van het platform. Erika Nehmelman is coördinator van het platform. Meld je nu alvast voor alle bijeenkomsten aan!

Kijk op onze agenda

Lid worden van het platform? Dat kan door het sturen van een e-mail met je contactgegevens naar info@aenowaterschappen.nl.

Je contactgegevens plaatsen we op onze mailinglijst en je telefoonnummer voegen we toe aan de appgroep, zodat je op de hoogte blijft van activiteiten en uitnodigingen ontvangt voor bijeenkomsten. Mocht je geen prijs op stellen op het lidmaatschap van de appgroep, laat dit dan even weten.

Incompany workshop ‘Verschil maken!’

Diversiteit en inclusie: hoe geef je er betekenis én concrete invulling aan? A&O fonds Waterschappen biedt in samenwerking met Onbeperkte Denkers organisaties in de sector waterschappen de incompany workshop ‘Verschil maken!’ aan. De wordt aangepast aan de situatie van de organisatie. Het geeft je ideeën, inspiratie, tips en handvatten om het thema diversiteit en inclusie in steviger neer te kunnen zetten.

Meer informatie

Handreiking psychologische veiligheid

Psychologische veiligheid vormt een belangrijke voorwaarde voor een inclusieve organisatiecultuur. Psychologische veiligheid verwijst naar een werkomgeving waarin mensen zich veilig voelen om zich uit te spreken, ideeën te delen, fouten toe te geven en risico’s te nemen zonder bang te zijn voor negatieve gevolgen zoals afwijzing, bestraffing of vernedering. In 2025 ontwikkelt het fonds voor organisaties een handreiking om de psychologische veiligheid in de organisatie te bevorderen.

Vragen

Voor vragen over het thema diversiteit en inclusie kun je terecht bij Erika Nehmelman, zij is bereikbaar via 06 182 425 27 of erika.nehmelman@aenowaterschappen.nl

Agenda diversiteit en inclusiviteit

Scrol naar boven
Sluiten
Zoeken
Populaire zoektermen
Sluiten