Platformbijeenkomst gezond en veilig werken: Aan de slag met werkdruk
A&O fonds Waterschappen ondersteunt een platform gezond en veilig werken. Doel van dit platform is om kennisuitwisseling en samenwerking tussen professionals die werken binnen organisaties op het thema gezondheid en veiligheid te vergroten. Gedurende het jaar vinden zowel online als fysieke bijeenkomsten plaats voor de leden van het platform.
Op woensdag 20 november organiseren we van 9.30 - 11.30 uur een online bijeenkomst voor de leden van het platform gezond en veilig werken.
Themabijeenkomst: Aan de slag met werkdruk
Uit het sectoraal medewerkersonderzoek van 2023 blijkt dat nog steeds bijna een derde (29 procent) van de medewerkers de werkdruk als (veel) te hoog ervaart. In deze bijeenkomst leer je meer over de wetenschappelijke basis van PSA en werkdruk in het bijzonder. Verder staan we stil bij het inventariseren van PSA en gaan we in op het aanpakken van werkdruk binnen jouw organisatie.
Programma
In 2022 is de Arbocatalogus psychosociale arbeidsbelasting (PSA) gepubliceerd. Deze arbocatalogus gaat in op de oorzaken van PSA, gerelateerd aan de thema’s werkdruk en ongewenst gedrag binnen de organisatie. PSA dient vanuit de organisatie opgepakt te worden. De werkgever is verantwoordelijk voor het zoveel mogelijk voorkomen en aanpakken van PSA.
Wellicht ben je al aan de slag met PSA en werkdruk in het bijzonder, of ben je nog van plan dit te gaan doen. Hoe dan ook, de arbocatalogus PSA biedt mooie handvatten en we kunnen in de bijeenkomst van elkaars ervaringen leren. Op het programma staan:
- Meer begrip over werkdruk door het JDR-model
Ontdek de wetenschappelijke basis van het Job Demands-Resources (JD-R) model en hoe je dit model kunt gebruiken om werkdruk in jouw organisatie te analyseren en beter te managen. - Inventariseren van PSA
Je kan PSA inventariseren op organisatieniveau, afdelingsniveau of individueel niveau. Waar moet je rekening mee houden als je PSA gaat inventariseren? Hoe zet je je RI&E, medewerkersonderzoek of andere onderzoeken daarvoor in. - De aanpak van werkstressoren en het sturen op energiebronnen
Leer hoe je de balans tussen taakeisen en hulpbronnen in je organisatie kunt verbeteren, en welke interventies je kunt toepassen om de werkdruk te beïnvloeden en het welzijn van medewerkers te vergroten. De oplossing zit niet altijd in meer mensen of minder werk, zeker niet in deze tijd van arbeidsmarktkrapte.
Inschrijven voor de bijeenkomst kan door het invullen van het onderstaande formulier.