1.4 Afspraken cao keuringen/onderzoeken

Binnen de cao zijn afspraken gemaakt hoe waterschappen om dienen te gaan met medische keuringen. We geven hier een samenvatting van de afspraken in de cao in relatie tot verplichte medische keuringen (AK en VMK) en vrijwillige medische onderzoeken (PMO). Ook is een overzicht opgenomen van de artikelen in de cao die betrekking hebben op AK, VMK en PMO.

Verplichte medische keuring – AK
Ieder waterschap stelt zelf, met inachtneming van het bepaalde in de Wet op de medische keuringen, vast voor welke functies op grond van bijzondere functie–eisen een verplicht geneeskundig onderzoek (AK, Aanstellingskeuring) noodzakelijk is. Een dergelijke keuring kan alleen plaatsvinden als redelijkerwijs geen afdoende maatregelen mogelijk zijn om risico’s te voorkomen. Een dergelijke keuring mag alleen door een medicus uitgevoerd worden. Zie artikel 2.2. Geneeskundig onderzoek bij aangaan arbeidsovereenkomst, cao Werken voor waterschappen.

Verplichte medische keuring – VMK
Het waterschap stelt, na overleg met de deskundigen en medezeggenschap -met inachtneming van het bepaalde in de Wet op de medische keuringen- vast voor welke functies of werkzaamheden op grond van bijzondere functie-eisen periodiek een verplichte medische keuring moet worden ondergaan. Indien aan de medische belastbaarheid voor de bijzondere functie-eisen van een ambtenaar wordt getwijfeld, is het dagelijks bestuur bevoegd een extra verplichte medische keuring te laten uitvoeren. De werknemer is verplicht aan een verplichte medische keuring deel te nemen. Zie artikel 6.1.3 Verplicht medisch keuren tijdens het dienstverband, cao Werken voor waterschappen.

Als sprake is van ongeschiktheid voor de vervulling van een functie met bijzondere functie-eisen en Verplichte Medische Keuring voor een periode van 24 maanden kan ontslag een uiterste consequentie zijn. Zie artikel 7.4 Einde arbeidsovereenkomst bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Vrijwillig – PMO
PMO staat voor Preventief Medisch Onderzoek. Waterschappen moeten dit aanbieden aan werknemers, deelname aan een PMO is niet verplicht. Zie artikel 5.3.2 Preventief Medisch Onderzoek, cao Werken voor waterschappen.
Voor muskusrattenbestrijders zijn aanvullende afspraken gemaakt: als het werk voor hen te belastend wordt, dan hebben zij recht op urenvermindering. Zie artikel 5.3.11 Korting arbeidsduur op medische indicatie, cao Werken voor waterschappen.

Artikelen in de cao met betrekking tot medische onderzoeken
Cao Werken voor waterschappen (versie 01-05-2020)

Geneeskundig onderzoek bij aanstelling
Artikel 2.2 Geneeskundig onderzoek bij aangaan arbeidsovereenkomst, cao Werken voor waterschappen

  1. Het dagelijks bestuur stelt, met inachtneming van het bepaalde in de Wet op de medische keuringen, vast voor welke functies op grond van bijzondere functie–eisen een geneeskundig onderzoek volgens het tweede lid noodzakelijk is.
  2. In de functies bedoeld in artikel 2.2 Geneeskundig onderzoek bij aangaan arbeidsovereenkomst, cao Werken voor Waterschappen is aanstelling alleen mogelijk na een geneeskundig onderzoek, gericht op de te vervullen functie. Uit dit onderzoek moet blijken dat tegen het vervullen van de functie uit medisch oogpunt geen bezwaren bestaan. Het geneeskundig onderzoek wordt ingesteld door de geneeskundige(n), daartoe aangewezen door het dagelijks bestuur.
  3. De kosten van het geneeskundig onderzoek komen ten laste van het waterschap.
  4. De uitslag van het in lid 2 bedoelde geneeskundig onderzoek wordt uiterlijk binnen veertien dagen ter kennis gebracht van belanghebbende. Indien gebleken is dat tegen het vervullen van de in lid 2 bedoelde functie uit medisch oogpunt bezwaren bestaan, kan de ambtenaar binnen veertien dagen na ontvangst van deze kennisneming een verzoek om herkeuring indienen bij het dagelijks bestuur. De herkeuring vindt zo spoedig mogelijk plaats en geschiedt door een commissie van drie geneeskundigen bestaande uit: a. een geneeskundige die niet aan het in lid 2 bedoelde onderzoek heeft deelgenomen, aan te wijzen door het dagelijks bestuur; b. een geneeskundige door de ambtenaar aan te wijzen; c. een door de onder a en b bedoelde geneeskundigen in onderling overleg of, indien dit overleg niet tot overeenstemming leidt, door het dagelijks bestuur aan te wijzen Sectorale arbeidsvoorwaardenregelingen waterschap personeel deel 1 Landelijk Arbeidsvoorwaardenoverleg Waterschappen – 1 januari 2019 Pagina 12 derde geneeskundige die eveneens niet aan het in lid 2 bedoelde onderzoek heeft deelgenomen.
  • Over de uitslag van de herkeuring wordt de ambtenaar schriftelijk geïnformeerd.
  • De kosten verbonden aan de herkeuring komen ten laste van het waterschap. Indien echter de commissie of de meerderheid van de in deze commissie zitting hebbende geneeskundigen de medische bezwaren tegen de ambtenaar voor het vervullen van de in lid 2 bedoelde functie gegrond acht, blijven de kosten van de geneeskundige bedoeld onder b ten laste van de ambtenaar.

Verplicht medisch keuren tijdens het dienstverband
Artikel 6.1.3 Verplicht medisch keuren tijdens het dienstverband, cao Werken voor waterschappen

  1. Het dagelijks bestuur stelt, na overleg met de deskundigen en medezeggenschap, met inachtneming van het bepaalde in de Wet op de medische keuringen, vast voor welke functies of werkzaamheden op grond van bijzondere functie–eisen periodiek een verplichte medische keuring moet worden ondergaan.
  2. Indien aan de medische belastbaarheid voor de bijzondere functie-eisen van een ambtenaar wordt getwijfeld, is het dagelijks bestuur bevoegd een extra verplichte medische keuring te laten uitvoeren.
  3. De ambtenaar is verplicht aan een verplichte medische keuring deel te nemen.


Artikel 7.4 Einde arbeidsovereenkomst bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, cao Werken voor waterschappen

  1. Ontslag kan aan de ambtenaar worden verleend op grond van arbeidsongeschiktheid voor de vervulling van zijn/haar functie wegens ziekte. Het ontslag wordt verleend door het bestuursorgaan dat bevoegd is tot aanstelling in de functie.
  2. Een ontslag als bedoeld in lid 1 mag slechts plaatsvinden indien: a. er sprake is van ongeschiktheid voor de vervulling van zijn/haar functie wegens ziekte gedurende een periode van 24 maanden of wegens verminderde belastbaarheid bij functies of werkzaamheden met bijzondere functie-eisen en Verplichte Medische Keuringen;

PMO
Artikel 3.3.3 Preventief Medisch Onderzoek, cao Werken voor waterschappen
De ambtenaar die is aangewezen voor het verrichten van wachtdiensten kan op vrijwillige basis deelnemen aan Preventief Medisch Onderzoek om te beoordelen of er sprake is van verminderde inzetbaarheid voor het werken op onregelmatige tijden en/of tijdens nachturen

Artikel 3.3.4 Afbouwregeling, cao Werken voor waterschappen

  1. Indien naar aanleiding van het Preventief Medisch Onderzoek de ambtenaar geen wachtdienst meer verricht of als buiten zijn/haar eigen schuld of toedoen de wachtdienst, die een regelmatig karakter draagt en tenminste 24 maanden heeft geduurd, wordt beëindigd of blijvend sterk verminderd, is een afbouwregeling van kracht.

Artikel 5.3.2 Preventief Medisch Onderzoek, cao Werken voor waterschappen
Het dagelijks bestuur kan Preventief Medisch Onderzoek laten verrichten gericht op de werkzaamheden van de ambtenaar dan wel naar in de organisatie bekende gezondheidsproblemen. De ambtenaar krijgt (meer) inzicht in de eigen gezondheid. Het onderzoek naar de in de organisatie bekende gezondheidsproblemen geeft het dagelijks bestuur inzicht in de werkdruk en de gezondheid in de organisatie. Deelname aan het onderzoek is voor de ambtenaar vrijwillig.

Artikel 5.3.2 Preventief Medisch Onderzoek, cao Werken voor waterschappen
Het dagelijks bestuur laat Preventief Medisch Onderzoek verrichten. Deelname aan het onderzoek is voor de ambtenaar vrijwillig. De ambtenaar krijgt inzicht in de eigen gezondheid en het onderzoek geeft het dagelijks bestuur inzicht in de werkdruk en de gezondheid in de organisatie.

Artikel 5.3.11 Korting arbeidsduur op medische indicatie, cao Werken voor waterschappen

  1. Voor muskusrattenbestrijders geboren voor 1 januari 1961 gelden de volgende bepalingen:
  2. Blijkt uit medisch onderzoek dat de werkzaamheden voor de muskusrattenbestrijder te belastend worden, dan heeft de muskusrattenbestrijder recht op urenvermindering.
  3. Deze ambtenaar heeft op medische indicatie recht op 2,5 ontzie uren per week. Voor de ambtenaar van 60 jaar en ouder wordt dit recht verhoogd tot maximaal 5 ontzie uren per week.
  4. De ambtenaar die in de loop van het kalenderjaar op medische indicatie gaat deelnemen aan deze regeling, mag in dat jaar naar evenredigheid (in hele weken) deelnemen.
  5. De ambtenaar zal de ontzie uren aanwenden voor herstel. De ontzie uren worden op medische indicatie ingeroosterd.
  6. Er vindt geen inhouding op het salaris plaats voor de ontzie uren. De ontzie uren hebben geen gevolgen voor de andere arbeidsvoorwaarden.
  7. De ambtenaar die deel neemt aan een seniorenregeling regeling is van deze regeling uitgesloten.
Scrol naar boven
Sluiten
Zoeken
Populaire zoektermen
Sluiten