1.2 Doelen en doelgroepen

Doelgroepen
Bij welke werknemers kan een waterschap welk type medische keuring of onderzoek toepassen?

Doel Verplichte Medische Keuringen: AK en VMK
Voor de werkgever leidt een goed uitgevoerde Verplichte Medische Keuring door de bedrijfsarts tot inzicht in mogelijke gezondheidsrisico’s voor de gekeurde werknemer -en zijn omgeving- in relatie tot het werk. Tevens beoordeelt de bedrijfsarts in hoeverre de veiligheid van de werknemer en anderen in het geding is vanwege gezondheidsproblemen van de betrokken werknemer. Hierdoor is de werkgever in staat die maatregelen te nemen die nodig zijn om de risico’s te beperken of te voorkomen. Denk daarbij aan:

  • Risico voor onveiligheid werknemer en derden te beperken
  • (Verergering) gezondheidsproblemen werknemer te beperken
  • Herkennen én beïnvloeden van verminderde / onvoldoende belastbaarheid voor specifiek werk
  • Instrument voor het waterschap om beleid op gebied van duurzame inzetbaarheid vorm te geven.

Sinds de Wet op de Medische Keuringen (1998) zijn verplichte medische onderzoeken alleen dan acceptabel indien bijzondere functie-eisen aanwezig zijn.

Verplichte Medische Keuringen binnen de waterschappen
Er bestaan binnen waterschappen mogelijk functies waar bijzondere functie-eisen voorkomen die aanleiding kunnen geven voor Verplichte Medische Keuringen, bij aanstelling (AK) of tijdens het dienstverband (VMK). Waterschappen dienen zelf vast te stellen bij welke functies sprake is van bijzondere functie-eisen.

Tabel 1 en Tabel 2 zijn hierbij een hulpmiddel en geven een overzicht van functies en mogelijk bijzondere functie-eisen waar verplicht medisch onderzoek mogelijk aan de orde is.

NB: In de cao wordt gesproken van ‘functies’. Mogelijk wordt in de toekomst niet op functie maar op rol en/of taak-niveau gekeurd.

TABEL 1 Toelichting mogelijk bijzondere functie-eisen

TABEL 2 Overzicht van functies en mogelijk bijzondere functie-eisen waar verplicht medisch onderzoek mogelijk aan de orde is

Doel niet verplicht Preventief Medisch Onderzoek (PMO)
Onder een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) wordt verstaan: een medisch onderzoek dat bedrijfsmatig op groepsniveau wordt aangeboden en uitgevoerd zonder dat er bij een individuele werknemer sprake is van een concrete gezondheidsklacht of van een indicatie voor een gezondheidsrisico of -probleem. Het PMO heeft als doel deze risico’s of problemen vroegtijdig te onderkennen, te voorkomen of te behandelen of om een cliënt overige handelingsopties aan te kunnen bieden. PMO van werkenden betreft het periodiek vrijwillig Preventief Medisch Onderzoek van werkenden, de bespreking met de werknemer van de uitslag, en het op basis hiervan geven van adviezen en uitvoering van of verwijzing voor interventies op individueel of groepsniveau. Omdat PMO periodiek afgenomen wordt kan dit ook dienen als instrument om gezondheid van werknemers te monitoren.

PMO heeft 3 kerndoelen:
1. Preventie van beroepsziekten en arbeid gebonden aandoeningen door:

  • Opsporen werknemers met (vroege) gezondheidseffecten door het werk
  • Opsporen werknemers met verhoogde gevoeligheid voor Beroepsziekte

2. Bewaken en bevorderen van de gezondheid in relatie tot het werk door:

  • Opsporen werknemers met verminderde belastbaarheid voor werk dat relevant is voor inzetbaarheid nu of later (bijvoorbeeld chronische ziekten)
  • Opsporen werknemers met beginnende gezondheidsschade relevant voor werk

3. Bewaken en verbeteren van de gezondheid/inzetbaarheid van werknemer

  • Opsporen werknemers met verhoogd risico op cardio metabole aandoeningen
Scrol naar boven
Sluiten
Zoeken
Populaire zoektermen
Sluiten